Boşanma davasının mali sonuçları maddi tazminat, manevi tazminat ve nafakadır. Boşanma davasında maddi tazminat TMK 174/1 de düzenlenmiştir. Buna göre; “Mevcut veya beklenen menfaatleri boşanma yüzünden zedelenen kusursuz veya daha az kusurlu taraf, kusurlu taraftan uygun bir maddî tazminat isteyebilir.”
Düzenlemeye göre boşanma davasında maddi tazminat talep edilebilmesi için bazı şartlar öngörülmüştür.
1-) Maddi tazminat talebinde bulunan eşin boşanma da hiç kusurunun bulunmaması ya da diğer eşten daha az kusurunun bulunması gerekir. Boşanma davasında taraflardan birinin tamamen kusursuz olması pek mümkün olmayacağı için dikkat edilecek husus tazminat isteyen eşin, herhangi bir kusurunun bulunup bulunmadığı değil, boşanma sebebinde kusurunun bulunup bulunmadığıdır. Tazminat talep eden eşin boşanma sebebinde kusuru olması halinde kusur oranının diğer eşten daha az olup olmadığına bakılacaktır.
2-) Davalı tarafın kusurlu olması gerekir. Boşanmaya kendi kusuru ile sebep olan eş diğer eşten tazminat isteyemez.
3-) Davacının mevcut ya da beklenen bir menfaatinin zedelenmesi gerekir. Mevcut ya da beklenen bir menfaatten kastedilmek istenilen temin edilmesi gereken bir zarardır. Boşanma dışında ortaya çıkan bir zarar boşanma sebebine dayalı maddi tazminat olarak tazmin edilemez. Buna dayalı ancak haksız fiil sebebine dayanılarak tazminat talep edilebilir.
Beklenen menfaatin zedelenmesi, boşanma anında henüz gerçekleşmemiş ancak evlilik devam etseydi ileride gerçekleşmesi beklenen menfaatlerdir. Boşanma yüzünden kaybedilen miras hakları ile sigortadan doğan haklar bu menfaatlere örnek olarak gösterilebilir.
MADDİ TAZMİNAT MİKTARI NASIL HESAPLANIR?
Boşanma da maddi tazminat miktarının uğranılan zararın tam karşılığı olması gibi bir zorunluluk yoktur. Hakim boşanma da her iki tarafın da kusur durumu ve derecesine, tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına, paranın alım gücüne, tazminat talep eden eşin evlilik sürecindeki hayat standardı ile boşanmadan sonraki muhtemel hayat standardına ve hakkaniyet ilkesine göre maddi tazminat miktarını hesaplayacaktır.
Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Aile Mahkemesi bulunmaması halinde Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Dolayısıyla boşanmada maddi tazminat talepleri Aile Mahkemesi’ne yapılmalıdır.
Maddi tazminat talebinde bulunmak için bu alanda uzman boşanma avukatı ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!