Boşanma davasında manevi tazminat hususu 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda düzenlenmiştir. TMK m.174/2’ye göre ‘Boşanmaya sebep olan olaylar yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir.’ Düzenlemeye göre boşanma ile manevi tazminata hükmedilebilmesi için bazı şartların gerçekleşmesi gerekmektedir.

1-Manevi tazminata hükmedilebilmesi için evlilik birliği boşanma ile sona ermiş olmalıdır.

2- Davalının kusurlu olması gerekir. Burada bahsedilen kusur, davacının kusursuz olup sadece davalının kusurlu olması değil, davacının davalıya oranla daha az kusurlu olmasıdır. Bu durumda davacı tazminat talep edebilecektir.

3-Davacının kişilik hakkının zedelenmesi/ihlal edilmesi gerekir. Manevi tazminat talebinde bulunan eşin kişilik hakkı, diğer eşin davranışları nedeniyle saldırıya uğramış olmalıdır.  Kanunda, kişilik hakkının çok ağır bir şekilde zedelenmesi aranmasa da zedelenmenin, manevi tazminatı haklı gösterecek derecede olması gerekir.

4- Manevi tazminat talebi boşanmadan ve boşanmaya sebep olan olaylardan kaynaklanmalıdır.

Boşanmaya sebep olan her davranış eşin kişilik hakkına saldırı anlamına gelmemektedir. Kişilik hakkına saldırı olarak; aşağılayıcı söz ve davranışlar, hakaretler, tehditler örnek olarak gösterilebilir.

Gerek çekişmeli boşanma davasında gerekse de anlaşmalı boşanma davasında manevi tazminat talep edilebilmektedir. Anlaşmalı boşanma davasında manevi tazminatın miktarı, tarafların ortak kararı ile belirlenirken çekişmeli boşanma davasında manevi tazminat, talep miktarını geçmemek üzere hakim tarafından belirlenir.

Normal şartlarda tazminat davası açan kişinin talep ettiği tazminat miktarına göre nispi harç ödemesi gerekmektedir. Ancak boşanma davasında hem manevi tazminat hem de manevi tazminat talebinde nispi harç ödenmesi gerekmemektedir.

MANEVİ TAZMİNAT MİKTARI NASIL HESAPLANIR?

-Kişilik hakkı zedelenen eşin ve kişilik hakkına saldırıda bulunan eşin sosyal ve ekonomik durumu,

-Boşanma da her iki tarafın da kusur durumu ve derecesi,

-Kişilik hakkına yapılan saldırı fiilinin ağırlığı ve kişinin ruhsal dengesinde yarattığı bozulma,

Hakim bu hususların her birini yaşanan olaylara göre ayrı ayrı değerlendirerek sebepsiz zenginleşme hükümleri doğrultusunda uygun göreceği manevi tazminat miktarını belirlemektedir.

Manevi tazminat talebinde bulunmak için bu alanda uzman boşanma avukatı ile çalışmanızı tavsiye ediyoruz.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir