Kişiyi Hürriyetinden Yoksun Kılma suçu TCK m.109 da düzenlenmiştir. Buna göre;“Bir kimseyi hukuka aykırı olarak bir yere gitmek veya bir yerde kalmak hürriyetinden yoksun bırakan kişiye, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilir.”
Suç, bir kimsenin hukuka aykırı olarak bir yere gitme veya bir yerde kalma özgürlüğünden yoksun bırakılmasıyla oluşmaktadır. Suçun maddi unsuru, mağdurun hareket etme hürriyetinin sınırlandırılmasıdır. Dolayısıyla yaratılan engel nedeniyle mağdurun yer değiştirme olanağının uzun veya kısa bir süre için tamamen veya kısmen ortadan kaldırılması bu suçu oluşturur. Kişi hürriyetinden farklı şekilde yoksun bırakılabilir, suçun oluşması için mağdurun mutlaka bir yere kapatılması şart değildir. Bir kimseyi bayıltmak, tutmak, bağlamak, hipnotize etmek, yalan haber vererek bir yere gitmesine engel olmak, yürüyemeyen kişinin tekerlekli sandalyesini almak vb. davranışlar kişiyi özgürlüğünden yoksun kılma suçunu oluşturur.
Suçun uzun veya kısa süreli olmasının bir önemi bulunmamaktadır ancak özgürlükten yoksun kılınma belli bir süre devam etmelidir. Örneğin, bir kişinin elini veya kolunu tutma bu suçu oluşturmaz.
SUÇUN NİTELİKLİ HALLERİ
-Fiili işlemek için veya işlediği sırada failin cebir, tehdit veya hile kullanması.
Cebir, özgürlüğü kısıtlanmak istenen kişinin direncini kırmak veya daha sonradan gerçekleştireceği direnmeyi engellemek için yapılan ve her türlü zorlayıcı etki meydana getiren davranıştır. Tehditten kastedilen, mağdurun veya bir yakınının hukuksal açıdan korunmaya değer bir yararına ileride zarar verileceği beyanıyla mağdurun korkutulmasıdır. Hile ise bir kişinin yanıltılması, aldatılması anlamına gelir. Bu durumda sanık 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
1- Suçun silahla işlenmesi.
2- Suçun birden fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi.
3- Suçun kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi,
4- Suçun kamu görevinin sağladığı nüfuz kötüye kullanılmak suretiyle işlenmesi.
Bu durumda bir kamu görevlisi, görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmaktadır. Bir kimsenin herhangi bir kanuni dayanak olmaksızın yakalanıp karakola görülerek orada tutulması örnek verilebilir.
5- Üstsoy, altsoy veya eşe ya da boşandığı eşe karşı işlenmesi.
6- Çocuğa ya da beden veya ruh bakımından kendini savunamayacak durumda bulunan kişiye karşı işlenmesi.
Bu nitelikli hallerde ise kişiye verilecek ceza bir kat arttırılır.
Bu suçun mağdurun ekonomik bakımdan önemli bir kaybına neden olması halinde, ayrıca bin güne kadar adli para cezasına hükmolunur.
Suçun cinsel amaçla işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkralara göre verilecek cezalar yarı oranında artırılır.
Bu suçun işlenmesi amacıyla veya sırasında kasten yaralama suçunun neticesi sebebiyle ağırlaşmış hallerinin gerçekleşmesi durumunda, ayrıca kasten yaralama suçuna ilişkin hükümler uygulanır.
ETKİN PİŞMANLIK
TCK’nin 110. Maddesinde kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunu işleyen kişi bakımından etkin pişmanlık hükümleri düzenlenmiştir. Buna göre suçu işleyen kişi, bu suç nedeniyle soruşturmaya başlanmadan önce mağdurun şahsına zararı dokunmaksızın, onu kendiliğinden güvenli bir yerde serbest bırakacak olursa cezanın üçte ikisine kadarı indirilir. İzmir ceza avukatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!