Trafik Güvenliğini Tehlikeye Sokma Suçu Türk Ceza Kanunu’nun 179. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre;  

(1)‘Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşımının güven içinde akışını sağlamak için konulmuş her türlü işareti değiştirerek, kullanılamaz hale getirerek, konuldukları yerden kaldırarak, yanlış işaretler vererek, geçiş, varış, kalkış veya iniş yolları üzerine bir şey koyarak ya da teknik işletim sistemine müdahale ederek, başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olan kişiye bir yıldan altı yıla kadar hapis cezası verilir.

(2) Kara, deniz, hava veya demiryolu ulaşım araçlarını kişilerin hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde sevk ve idare eden kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(3) Alkol veya uyuşturucu madde etkisiyle ya da başka bir nedenle emniyetli bir şekilde araç sevk ve idare edemeyecek halde olmasına rağmen araç kullanan kişi yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.’

Trafik Güvenliğini Taksirle Tehlikeye Sokma suçu ise TCK m.180 de düzenlenmiştir. Buna göre; ‘Deniz, hava veya demiryolu ulaşımında, kişilerin hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye taksirle neden olan kimseye üç aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.’

Karayoları Trafik Kanununa göre 1.00 promilin üzerinde alkollü bir şekilde araç kullanan kişiler trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan cezalandırılır.

0.50 promil üzerinde hususi araç süren ve trafik kazasına sebebiyet veren kişi trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan cezalandırılır.

0.20 promil üzerinde alkollü ticari araç süren ve trafik kazasına sebebiyet veren kişi trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçundan cezalandırılır.

Trafik güvenliğini kasten tehlikeye sokma suçunun oluşması için aşağıdaki şartların gerçekleşmesi gerekir;

Trafiğin güvenliğini sağlayan işaretlerin değiştirilmesi, kaldırılması, kullanılmaz hale getirilmesi suretiyle başkalarının hayatı, sağlığı veya malvarlığı bakımından bir tehlikeye neden olunması,

İnsanların hayat, sağlık veya malvarlığı açısından tehlikeli olabilecek şekilde araç kullanılması,

Alkol etkisi ile aracın emniyetli bir şekilde sevk ve idare edilememesi,

Uyuşturucu madde etkisi ile aracın emniyetli bir şekilde sevk ve idare edilememesi,

SORUŞTURMA VE YARGILAMA USULÜ

Soruşturma neticesinde savcılık tarafından 5 yıl süre ile kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilebilir.

Kamu davasının açılmasının ertelenmesi kararı verilmez ise seri muhakeme usulü uygulanabilir. Genellikle bu suç tipinde seri yargılama usulü uygulanmaktadır. Seri yargılama usulü şüphelinin müdafii huzurunda bu yargılama usulünü kabul etmesi şartıyla, savcılığın suçun cezasına yarı oranında indirim uygulamak suretiyle belirlediği yaptırımın mahkeme tarafından denetlenerek hüküm kurulması sureti ile vücut bulan yargılama usulüdür.

Seri yargılama usulü uygulamadığı takdirde duruma göre basit yargılama usulü de uygulanabilmektedir.

ŞİKAYET SÜRESİ, UZLAŞTIRMA, HAGB, ERTELEME

Bu suç tipi şikayete tabi suçlardan değildir. Bu nedenle herhangi bir şikayet süresi ön görülmemiştir. Aynı şekilde uzlaştırma kapsamında bir suç tipi değildir. Koşulların oluşması halinde HAGB ve Erteleme uygulanabilir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir