Anlaşmalı boşanma davası 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 166/3. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre; Evlilik en az bir yıl sürmüş ise, eşlerin birlikte başvurması ya da bir eşin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde, evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır. Bu hâlde boşanma kararı verilebilmesi için, hâkimin tarafları bizzat dinleyerek iradelerinin serbestçe açıklandığına kanaat getirmesi ve boşanmanın malî sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenlemeyi uygun bulması şarttır. Hâkim, tarafların ve çocukların menfaatlerini göz önünde tutarak bu anlaşmada gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Bu değişikliklerin taraflarca da kabulü hâlinde boşanmaya hükmolunur. Bu hâlde tarafların ikrarlarının hâkimi bağlamayacağı hükmü uygulanmaz.’’
Bu durumda genel ve mutlak bir boşanma sebebi mevcuttur. Kanuni düzenleme uyarınca tüm şartların gerçekleştiğini tespit eden hakim boşamaya karar verecektir. Kanun; eşlerin boşanma hususunda anlaşmış olmalarını, evlilik birliğinin temelinden sarsıldığını ve bu durumun ortak hayatın devamının beklenemez hale getirdiğini kabul etmektedir.
Anlaşmalı Boşanmanın Şartları
-Tarafların evliliği en az bir yıl sürmüş olmalıdır; bu düzenleme ile tarafların birbirlerini iyice tanımadan boşanmaları engellenmek istenmiştir.
-Boşanmak için eşler birlikte başvurmalıdır ya da bir eş diğerinin davasını kabul etmelidir.
– Hakimin bizzat taraflar dinlemesi gerekmektedir. Yani anlaşmalı boşanmaya karar veren taraflar duruşma tarihinde bizzat mahkemede hazır bulunmalıdırlar. Taraflar avukat ile temsil edilseler de kendileri de duruşmada hazır bulunmak zorundadır. Ancak çekişmeli boşanma davasında böyle bir durum söz konusu değildir. Hakim tarafları dinleyerek iradelerini serbestçe açıklayıp açıklamadıklarına, herhangi bir baskı altında olup olmadıklarına bakar.
-Tarafların protokol ile yapmış oldukları anlaşmanın hakim tarafından uygun bulunması gerekir. Hakim tarafların yaptığı anlaşmayı uygun bulmazsa, tarafların ve çocukların menfaatini göz önünde bulundurarak gerekli olan değişiklikleri yapar. Taraflar bu değişiklikleri kabul ederse anlaşmalı boşanma kabul edilir aksi takdirde hakim davanın reddine karar verir.
Anlaşmalı boşanma davası çekişmeli boşanma davasına göre çok daha hızlı ve çok daha pratik boşanma yoludur. Anlaşmalı boşanma davası tek celsede sona ermektedir. Anlaşmalı boşanma davası için protokol hazırlanması, davanın açılması, takibi ve sonuçlandırılması için boşanma avukatı olarak tarafımızla iletişime geçebilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!