Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davası 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun m.166/4 ’de düzenlenmiştir. Buna göre;

‘Boşanma sebeplerinden herhangi biriyle açılmış bulunan davanın reddine karar verilmesi ve bu kararın kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl geçmesi hâlinde, her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamışsa evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemi üzerine boşanmaya karar verilir.’

Düzenlemeye göre fiili ayrılık sebebiyle boşanmaya karar verilebilmesi için;

1-) Herhangi bir boşanma sebebine dayalı olarak açılmış bir boşanma davası olması gerekmektedir, bu boşanma davası çekişmeli olabileceği gibi anlaşmalı boşanma davası da olabilir.

2-) Açılmış boşanma davasının reddine karar verilmesi gerekir. Boşanma davasının reddi kararı boşanma sebeplerinin gerçekleşmemesi nedeniyle verilebileceği gibi davadan feragat ya da başkaca sebebe dayalı olarak da verilebilir.

3-) Boşanma davasının reddi kararının kesinleşmiş olması ve kesinleştiği tarihten başlayarak üç yıl süre geçmesi gerekir. Bu üç yıl süre boyunca her ne sebeple olursa olsun taraflar arasındaki ortak hayatın kurulamamış olması, yani tarafların barışarak evlilik hayatını sürdürmemiş olmaları gerekmektedir.

Tarafların boşanma davası açmamaları ancak yıllarca ayrı olarak yaşamaları fiili ayrılık sebebiyle boşanma davasının konusu olamaz. Zira açılmış ve reddedilerek kesinleşmiş bir boşanma davası olması elzemdir.

Önceki reddedilen boşanma davasının kimin tarafından açıldığının hiçbir önemi bulunmamaktadır. Yani reddedilen boşanma davasında davacı olan taraf, fiili ayrılık nedeniyle boşanma davasında davalı olabilir.

Mahkemece boşanma davasının reddine karar verilmesi kararın kesinleştiği anlamına gelmemektedir. Kararın istinaf veya temyiz edilme süreci kesinleşmesini engellemekte olup burada geçen süreler üç yıllık süre içerisinde sayılamaz. Kararın kesinleşme tarihi mahkeme tarafından düzenlenen kesinleşme şerhinde belirtilmektedir.

Eşler arasında birden fazla reddedilmiş boşanma davası varsa ortak hayatın tekrar kurulamamış olması şartıyla üç yıllık süre ilk olarak reddedilen boşanma davasından itibaren işlediği kabul edilir. Ayrıca sonraki reddedilen boşanma davası da süreçte ortak hayatın tekrar kurulamadığına delili olarak işaret eder.

GÖREVLİ VE YETKİLİ MAHKEME

Fiili ayrılık nedeniyle boşanma davasında Görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. Yetkili mahkeme ise tarafların son 6 aydır birlikte yaşadığı yer mahkemesi veya taraflardan birinin yerleşim yeri mahkemesidir.

0 cevaplar

Cevapla

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir