İntihara Yönlendirme suçu Türk Ceza Kanunu’nun 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 84. Maddesinde düzenlenmiştir. Buna göre ;
‘Başkasını intihara azmettiren, teşvik eden, başkasının intihar kararını kuvvetlendiren ya da başkasının intiharına herhangi bir şekilde yardım eden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İntiharın gerçekleşmesi durumunda, kişi dört yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Başkalarını intihara alenen teşvik eden kişi, üç yıldan sekiz yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
İşlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmemiş olan veya ortadan kaldırılan kişileri intihara sevk edenlerle cebir veya tehdit kullanmak suretiyle kişileri intihara mecbur edenler, kasten öldürme suçundan sorumlu tutulurlar.’
İntihara azmettirme; aklında intihar etme düşüncesi bulunmayan bir kişinin başkası tarafından ikna veya telkin vb. yollar ile intihar kararı almasının sağlanmasıdır.
İntihara teşvik etme; intihar etme düşüncesinde olup intihar etmeye karar vermemiş bir kişinin bir başkası tarafından intihar etme düşüncesi desteklenerek intihar etmeye karar vermesi halidir. Bu durumun toplum içerisinde gerçekleştirilmesi halinde alenen intihara teşvik suçu oluşur.
Başkasının intihar kararını kuvvetlendirme de ise, mağdur intihar etme kararını vermiş ancak henüz intihar etmek için harekete geçmemiştir. Burada bir başka kişi söz ve eylemleri ile mağdurun aldığı intihar kararını güçlendirmesi halinde meydana gelmektedir. Örneğin bir binaya intihar etmek için çıkan kişiye ‘atlarsan atla’ vb. şekilde sözler sarf edilmesi halinde suç oluşmaktadır.
İntihara yardım etme de intihar etme kararı alan kişiye intihar etmesi için ortamı sağlamak, intihar etme yerine götürmek, intihar için gerekli eşyaları sağlamak halinde gerçekleşir.
ŞİKAYET SÜRESİ, ZAMANAŞIMI VE UZLAŞMA
İntihara yönlendirme suçu şikayete tabi suçlar arasında yer almamaktadır, bu nedenle şikayet süresi bulunmamaktadır. Savcılık tarafından resen soruşturulan suçlardandır. Uzlaşmaya tabi suçlardan değildir. İntihara yönlendirme suçunun basit halinde zamanaşımı süresi 8 yıl nitelikli halinde ise 15 yıldır. Görevli mahkeme Asliye Ceza Mahkemeleridir.
ADLİ PARA CEZASI, HÜKMÜN AÇIKLANMASININ GERİ BIRAKILMASI VE ERTELEME
İntihara yönlendirme suçunun ceza miktarı nedeniyle adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir. Verilen cezasının 2 yıl veya altında olması halinde hükmün açıklanması geri bırakılabilir. Aynı şekilde cezanın 2 yıl veya daha altında olması halinde verilen ceza ertelenebilmektedir. İzmir Ceza Avukatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!