Boşanma davası hakkında genel bilgiler; 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 167. Maddesine göre ‘Boşanma davası açmaya hakkı olan eş, dilerse boşanma dilerse ayrılık isteyebilir’
Boşanma davası açmaya hakkı olan taraf boşanma davası açabileceği gibi isterse boşanma istemeyip mahkemece ayrılığa karar verilmesini talep edebilir. Ancak anlaşmalı boşanma davası ile m.166/4 de düzenlenen ortak hayatın yeniden kurulamaması halinde ayrılık istenemez.
-Boşanma davalarında yetkili mahkeme, eşlerden birinin yerleşim yeri ya da boşanma davasının açılmasından son altı aydır birlikte oturdukları yer mahkemesidir. Dolayısıyla boşanma davasını açacak kişi davayı ister kendi yerleşim yeri mahkemesinde, ister eşinin yerleşim yeri mahkemesinde isterse de son altı ay eşi ile birlikte oturduğu yer mahkemesinde açabilir.
-Boşanma davalarında görevli mahkeme Aile Mahkemeleridir. O bölgede Aile Mahkemesi bulunmadığı takdirde oradaki Asliye Hukuk Mahkemesi, Aile Mahkemesi sıfatıyla boşanma davalarına bakacaktır.
-Boşanma davasında hakim ortaya konulacak delilleri kanuni düzenlemeler çerçevesinde serbestçe takdir ederek vicdani kanaatine göre karar verecektir. Zira evlilik birliğinin temelinden sarsılması sebebiyle açılmış bir boşanma davasında davacının temelden sarsılmaya sebep olarak ileri sürdüğü olay ve olguları davalı eş aynen kabul etse dahi hakim bunların varlığına vicdani olarak kanaat getirmedikçe boşanmaya karar veremez. (Tmk. m.184/1- 184/4)
-Boşanma davalarında hakim olgular hakkında gerek resen gerek istem üzerine taraflara yemin öneremez. (Tmk. m.184/2)
-Tarafların ikrarı hakimi bağlamaz. Örneğin cana kast sebebiyle açılan boşanma davasında davalı eşin davacının canına kastettiğini ikrar etmesi hakimi bağlamaz. (Tmk m.184/3)
– Boşanma veya ayrılığın fer’i sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hakim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. (Tmk. m.184/5)
– Hakim taraflardan birinin istemi üzerine duruşmanın gizli yapılmasına karar verebilir. Bu hususta taraflardan birinin duruşmanın gizli yapılması konusunda talebi olmalıdır.
Tmk m.169’a göre ‘Boşanma veya ayrılık davası açılınca hâkim, davanın devamı süresince gerekli olan, özellikle eşlerin barınmasına, geçimine, eşlerin mallarının yönetimine ve çocukların bakım ve korunmasına ilişkin geçici önlemleri re’sen alır.’ Her ne kadar kanunda bu tür önlemleri hakimin re’sen alacağı düzenlense de boşanma davası sürecinde ihtiyaç halinde bu önlemlerin alınmasını hakimden talep etmek olası mağduriyetlerin önüne geçecektir.
boşanma davası genel bilgiler
Cevapla
Want to join the discussion?Feel free to contribute!